Selasa, 21 Oktober 2014

Tragedi Oktober

أسلام عليكم 

~Tahun ini merupakan "DOOMED YEAR" untuk blo
g ini. Mengapa? Kurangnya artikel dan post yang dapat aku hasilkan untuk tatapan semua. Ini kerana bertambahnya masa untuk meluangkan masa bersama dengan keluarga yang selama ini aku tinggalkan sejak dari tahun 2002 lagi. Ibunda dan ayahanda kembali dalam tautan hati ini supaya aku dapat menjaga mereka di usia tua mereka ini. Sebab itu adalah janji aku sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

~Maka tumpuan kepada blog ini juga semakin berkurangan lantaran beberapa aspek dari segi kerja dan keluarga. Namun, membuak-buak di dada untuk menulis beberapa keratan idea. Hmm.. akhirnya sepi begitu sahaja.

~Tahun ini tahun epik. Kerana aku bakal meninggalkan alam 20 an aku untuk menuju ke alam 30 an aku yang bakal menjadi dalam masa terdekat. Epik kerana banyak klise-klise yang bakal ditinggalkan untuk menuju ke alam dewasa. Dewasakah aku, masih bergantung kepada tahap mental dan juga fizikal aku. Namun aku berharap, Allah sentiasa memberikan aku hidayah dan pertunjuk supaya terus menerus dalam agamaNya ini.

~Banyak isu berlaku pada tahun ini. Isu-isu nasional seperti kehilangan pesawat MH 370, terhempasnya pesawat MH 17 dan pengurangan subsidi kerajaan terhadap minyak di Malaysia. Namun, kita jangan hanya memandang dari sudut negatif sahaja. Sekali-sekala, pandangalah dari sudut positif. Binakan kembali keperibadian diri. Tingkatan semangat nasionalisme.

~Apa yang penting.. semuanya adalah dengan izin Alla jua. Jika bukan kerana izin Nya..semua benda tak jadi beb.

~Hmm.. setahun dan aku tinggalkan alam PEJABAT.. dan mula mengajar di sekolah. Macam-macam berlaku sepanjang setahun ini. Dan aku harapkan yang terbaik buatku dan semoga amalan aku diterima Allah.


~Aku pelik melihat stigma masyarakat yang kerap kali menggunakan perkataan, "mungkin ada rezeki kamu yang tidak halal yang Allah nak tarik balik"..  Alahai..setiap yang berlaku bermaksud ujian. Ujian itu adalah kafarah. Kafarah itu adalah pengampunan kepada dosa-d0sa. Barangkali, ujian itu untuk melihat sukatan iman kita. So, janganlah mudah membuat kesimpulan. Hanya Allah dan Rasul sahaja yang mengetahui. Bahagian sedekah itu adalah memang bahagian orang lain. Bahagian kita itu sendiri belum tentu milik kita. Ini adalah ungkapan dari bidadari duniaku.. my wife. So, fikirkan kembali.

~Latest adalah kemalangan yang menimpa aku dan keluarga. Hmm.. renung-renungkanlah. Dan selamat beramal.


~I'm out..Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails