Isnin, 28 September 2009

Pengunjung ke 1000

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Terima kasih kepada semua yang sudi mengunjung blog aku. Walaupun baru nak berblog..sal sambungan cerita pengalaman aku yang lepas, aku akan siarkan sepenuhnya pada masa akan datang kelak..insya Allah..

Aku tak balik sekolah lagi sebab nak pegi kursus LDP kat Belaga hari Jumaat ni. Kalau balik Sabtu, Ahad baru sampai. Pastu mengajar hari isnin sampai selasa, rabu dah kena turun lagi ke Kapit untuk ke Belaga. Memandangkan sekarang musim kemarau, takder ekspresslah ke Belaga, so jarak perjalanan akan bertambah. Dari Kapit pegi Sibu dan bermalam semalam di Sibu. Dan pagi keesokkan harinya, ambil bas dari Sibu untuk ke Bintulu. Tengah hari tu jugak, ambik 'Land Cruiser' ke Belaga.
Maghrib baru sampai. Then kursus keesokkan harinya plak.

Hari Sabtu..long journey akan kembali ditempuhi.. Sabtu, amek land cruiser dari Belaga ke Bintulu dan dari Bintulu amek bas ke Sibu. Bermalam lagi di Sibu..Hari ahad pagi tu, amek ekspress ke Putai direct kol 8 pagi. Akan sampai ke Kapit dalam jam 11.30 pagi. Lepas tu, terus ke Putai..bergantung dengan keadaan air Sungai Balleh.. kalau 'langkang'(Kering) lambat la sampai Putai. Huhu... Kemungkinan sampai dalam jam 4.00 petang. Pastu naik lagi 'Land Cruiser-single cabin'.. dalam masa 4 jam macam tu.baru lah sampai ke Kampung Long Busang. Then kena jalan around 15- 30 minutes untuk ke sekolah..Sampai sekolah, terus mandi dan solat and menjamu selera (nasi putih + telur goreng + kicap) dan tengok tv jap..pastu..terus melayang ke alam mimpi..

My Rutin.....insya Allah. I'm proud to teach rural area!!!

p/s: demam dah tok eh..

Sabtu, 26 September 2009

Berita Baik Untuk Guru Permulaan


Teachers’ union wants written time contracts for rural teachers
By Peter Boon
SIBU: The Sarawak Teachers’ Union (STU) urges the Ministry of Education to provide written contracts to teachers deployed to rural schools, stating clearly their posting duration and related conditions.
Its president William Ghani Bina said this would help to allay fears among teachers that their postings would be permanent.
Ghani said a ‘carrot’ such as merit points should be dangled in front to encourage teachers to teach in rural schools.
“The formal contract gives assurance to teachers that they would be transferred back to town upon expiry of the posting duration,” he told a press conference after the ‘Majlis Ramah Tamah Aidilfitri’ at a hotel here on Friday night.
The function was jointly organised by STU Sarawak and its Sibu branch.
Speaking from experience, he believed that teachers are more willing or dare to be posted to rural schools if they have the time frame stated specifically in contract forms or other types of assurances.
He pointed out that not many teachers are willing to teach in rural schools as they are uncertain if they would ever be posted to urban or semi-urban areas.
As a result, Ghani said, some rural teachers are required to serve longer than they would prefer because they have no replacements.
“The contract would give them a peace of mind, allowing them to impart their knowledge to students effectively.
“This would help free up their minds when they ask to be transferred, or apply for leave to return home.”
On the duration of rural postings, he suggested during their recent meeting with the director-general of education Tan Sri Alimuddin Mohd Dom that the minimum be three years.
“One year would be unfair to the government. On the other hand, it should not be too long; not more than five years.”
Ghani stressed that teachers must be treated humanely as they train children to become quality human capital.
Asked whether the proposal to have contracts for the redeployment of teachers to rural schools had been approved, he said the ministry had agreed to it in principle.
About the deployment criteria, he pointed out that fresh graduates would be given top priority.
This would be followed by single male teachers, single female teachers, and newly married couples and so on.
Ghani recalled that the criteria were highlighted during the last Sept 4 meeting attended by representatives of 24 teachers’ unions, secondary school principal association and primary school headmaster association.
The president also dwelled on yearly merit points for teachers serving in rural schools, which he strongly felt would motivate them to perform well and boost their morale. Ghani explained that these merit points would be considered when it comes to promotion or even application for scholarships.
Turning to financial matters, he said STU also proposed to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who is also Finance Minister, to consider giving all civil servants a month’s bonus (minimum RM1,000) each from the coming budget.
The ‘Bantuan Khas’ which non-graduate teachers received earlier should form part of the proposed bonus, he said, stressing that they were not asking for anything extra.
“We consider the RM500 in ‘Bantuan Khas’ given out earlier as part of the bonus. This means that, for example, if your salary is RM1,000, then you get RM500 and not RM1,500,” he clarified.
This, he said, was important to understand so as not to create any dissatisfaction among graduate and non-graduate teachers.
On the economic front, he reckoned that the giving of bonuses would help stimulate the economy as people would have more purchasing power. For that, he hoped that private sector having a workforce of about 10 million people, will also give out bonus.
“When 10 million people are given better purchasing power, imagine what it can do for our economy,” he summed up.
Earlier, organising chairman Hii Nai Tong also spoke at the function.
The night was brightened up with lucky draws and karaoke singing. fresh graduates would be given top priority.
This would be followed by single male teachers, single female teachers, and newly married couples and so on.
Ghani recalled that the criteria were highlighted during the last Sept 4 meeting attended by representatives of 24 teachers’ unions, secondary school principal association and primary school headmaster association.
The president also dwelled on yearly merit points for teachers serving in rural schools, which he strongly felt would motivate them to perform well and boost their morale. Ghani explained that these merit points would be considered when it comes to promotion or even application for scholarships.
Turning to financial matters, he said STU also proposed to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who is also Finance Minister, to consider giving all civil servants a month’s bonus (minimum RM1,000) each from the coming budget.
The ‘Bantuan Khas’ which non-graduate teachers received earlier should form part of the proposed bonus, he said, stressing that they were not asking for anything extra.
“We consider the RM500 in ‘Bantuan Khas’ given out earlier as part of the bonus. This means that, for example, if your salary is RM1,000, then you get RM500 and not RM1,500,” he clarified.
This, he said, was important to understand so as not to create any dissatisfaction among graduate and non-graduate teachers.
On the economic front, he reckoned that the giving of bonuses would help stimulate the economy as people would have more purchasing power. For that, he hoped that private sector having a workforce of about 10 million people, will also give out bonus.
“When 10 million people are given better purchasing power, imagine what it can do for our economy,” he summed up.
Earlier, organising chairman Hii Nai Tong also spoke at the function.
The night was brightened up with lucky draws and karaoke singing.


Jumaat, 25 September 2009

Penghayatan Berterusan


Salam..video klips ni aku nak tujukan kepada seseorang..(You know what i mean..)

Thanks.. Wassalam

Khamis, 24 September 2009

Mahkamah tangguh kes Rasul Melayu, tertuduh berhasrat tukar pengakuan


SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, menangguhkan kes Abdul Kahar Ahmad, 59, atau Rasul Melayu ke jam 2 petang ini, selepas tertuduh berhasrat menukar pengakuan kepada bersalah.

Abdul kahar menerusi surat yang difaks kepada pihak pendakwaan bertarikh 18 September, menyatakan hasrat untuk mengaku bersalah terhadap lima pertuduhan termasuk mengaku Rasul dan menghina agama islam.

Penangguhan ke petang ini bagi membolehkan pihak pendakwaan menyiapkan hujah.

Hari ini, sepatutnya berjalan permohonan melanjutkan tempoh waran penahanan terhadap tertuduh.

Pihak pendakwaan juga akan menambah dengan memfailkan satu lagi tuduhan terbaru menjadikan enam tuduhan.

Bintang porno Jepun dalam filem Indonesia


JAKARTA 23 Sept. - Bintang porno Jepun, Maria Ozawa yang juga dikenali sebagai Miyabi bakal ditampilkan dalam sebuah filem komedi Indonesia tahun ini.

Bakal ditayangkan hujung tahun ini, filem bertajuk Menculik Miyabidijangka mampu mendapat sambutan ramai.

Skrip yang ditulis oleh bloggerRaditya Dika, filem komedi itu mengisahkan tentang seorang lelaki yang tergila-gilakan Miyabi dan bercadang menculiknya.

Penerbit filem itu, Odi Mulya Hidayat seperti yang dipetik portal beritadetikhot.com berkata, syarikat penerbitan filem Maxima Pictures masih menjalankan beberapa urusan yang perlu untuk mendapatkan Miyabi

"Bukan mudah untuk mengundangnya ke sini dan kami perlu membayar jumlah yang banyak kepadanya untuk membintangi filem ini,'' katanya.

Bagaimanapun penonton-penonton lelaki tidak perlu terlalu teruja dengan imaginasi mereka kerana dalam filem Menculik Miyabi, dia hanya akan melakonkan watak yang tidak memerlukannya beraksi ghairah.

Miyabi mewarisi kecantikan daripada ibunya yang berketurunan Jepun dan bapanya yang berdarah Perancis-Kanada. Namanya mula menjadi sebutan sejak tampil dalam filem porno pada 2005. - Agensi

Perang Jiwa~War in Progress~

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Peperangan sering kali dikaitkan dengan kematian..setiap kali berprang, pasti ada nyawa yang akan melayang. Contohnya, perang di Afghanistan. Setiap kali Amerika bom penempatan, mesti ada yang mati. Memang bom/peluru berpandu dicipta untuk membunuh insan sama ada bersalah atau tidak bersalah. Manalah bom/peluru berpandu ini kenal manusia bersalah atau tidak. Bak kata pepatah, "peluru tidak bermata".


Peperangan yang melanda di jiwa..itu yang memeritkan. Sakit nya hati dan pilunya jiwa bila berhadapan dengan situasi macam ni. Banyak hal jiwa boleh berperang..dalam keadaan sekali apa pun, jiwa memang akan berperang. Sebagai contohnya, nak beli barangan untuk diri sendiri. Itu pun kita akan kaji dan kaji supaya tidak melebihi dari budjet yang ada. Kalau terbeli juga melebihi budjet, alamatnya berperanglah perasaan kita menanggung kerugian.

Kalau aku sekarang, berperang dengan jiwa yang bergolak. Mengenangkan nasib diri. Yang sentiasa dibelenggu masalah. Tapi, masalah tetap dikira dugaan. Oleh itu, aku segera memotivasikan diri, supaya tidak terlalu ghairah mengikut perasaan itu sendiri.

Salam aidilfitri dari aku sekeluarga. Jemputlah datang ke rumah hari ini (24/09/2009). Aku buat open house.Terima kasih.

Rabu, 23 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri..

Assalamualaikum..

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca..Maaf zahir dan batin..

Rabu, 16 September 2009

Contoh Lesson Plan @ Rancangan Pengajaran Harian (Kemahiran Hidup)

Ni sambungan dari yang lepas..ni plak lesson plan kemahiran hidupp..ceduk jangan tak ceduk..

Rancangan Pengajaran Harian

Kemahiran Hidup Tahun 5 Merah

Tarikh

1 April 2008

Masa

10.05 – 11.05 pagi

Tahun

5 Merah

Bidang

Reka Bentuk dan Teknologi

Unit

1.6 Jahitan

Topik

a. Membaiki pakaian

Hasil pembelajaran

Aras 1:

· Mengenal pasti alatan dan bahan jahitan

· Menyatakan kegunaan alatan jahitan

· Mengenal pasti mata jahitan asas.

· Menyatakan kegunaan jahitan asas.

Objektif

Pada akhir pembelajaran, murid dapat:

1. Menyenaraikan 3 jenis alatan dan bahan jahitan

2. Menyenaraikan 2 kegunaan alat jahitan

3. Menyatakan 2 jenis jahitan asas dan 2 kegunaannya.

Aktiviti P & P

1. Murid berbincang dengan guru tentang jenis peralatan dan bahan jahitan yang biasa digunakan berpandukan bahan dan alat jahitan yang disediakan oleg guru.

2. Murid diterangkan oleh guru mengenai kegunaan alatan jahitan.

3. Murid diterangkan oleh guru tentang mata jahitan asas serta kegunaannya.

Strategi Pengajaran

Perbincangan dan Pemerhatian secara berkumpulan oleh para pelajar.

Jenis Pembelajaran

Pembelajaran berpusatkan kepada pelajar

Kemahiran Generik

Berfikir dan pemudahcaraan, Kemahiran menjana idea, Kemahiran komunikasi

Bahan Sumber P&P

  • Alatan dan bahan jahitan yang sebenar
  • Sampel sebenar mata jahitan asas
  • Buku Teks Kemahiran Hidup Tahun 5 (Dewan Bahasa dan Pustaka)

Pengetahuan Sedia ada

  1. Murid mempunyai pengetahuan asas berkenanaan jahitan.
  2. Murid mengenal beberapa alatan dan bahan jahitan.

Nilai-nilai murni

Berdikari, rajin, bekerjasama, berkomunikasi dengan baik.

Isi Pelajaran

Aktiviti P&P

Catatan

1. Pengenalan

Memberi pendedahan awal kepada murid

Set Induksi (5 minit)

  1. Murid diuji sejauh mana pengetahuan mereka tentang alat jahitan dan jenis jahitan.
  2. Bertanyakan soalan kepada murid sama ada mereka mempunyai pengalaman baju terkoyak dan bagaimana ia dibaiki.
  3. Memberi pendedahan kepada murid mengenai tajuk jahitan.

KBKK: Kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis.

2. Penerangan Alatan dan bahan jahitan serta kegunaannya.

Alatan dan bahan jahitan yang biasa digunakan:

  1. Pita ukur
  2. gunting
  3. Kapur tukang jahit
  4. Jarum peniti
  5. Jarum tangan
  6. Penetas jahitan
  7. Pembaris lurus
  8. Seterika
  9. Benang
  10. Fabrik

Kegunaannya (Rujuk lampiran 1)

Aktiviti-aktiviti:

Langkah 1 (25 minit)

  1. Guru meletakkan setiap satu alatan dan bahan jahitan di setiap meja.
  2. Murid dibahagikan kepada 10 kumpulan kecil dan diminta melukis dan menamakan hanya satu alatan jahitan pada kertas A4 kosong.

  1. Setiap kumpulan membentangkan hasil lukisan dan murid bersoal jawab tentang kegunaan setiap peralatan yang dibincangkan.

BBM: Alatan dan bahan jahitan disediakan oleh guru

Nilai:

Kerjasama, berani

KBKK:

Berfikiran kreatif

3. Memperkenalkan mata jahitan asas

Antara mata jahitan asas:

  1. Jahitan kia

2. Jahitan jelujur halus

3. Jahitan sembat

4. Jahitan lilit kemas

5. Jahitan lubang butang

6. Jahitan silang pangkah

7. Jahitan insang pari

8. Jahitan sembat susup

Langkah 2 (15 minit):

1. Guru memperkenalkan mata jahitan asas dengan menunjukkan sampel-sampel sebenar jahitan pada fabrik.

2. Murid melukis lakaran jahitan pada buku latihan dan menamakan jenis-jenis mata jahitan

BBM: Sampel mata jahitan disediakan oleh guru.

Nilai:

Koperatif

KBKK:

Berfikiran kreatif

4. Penerangan kegunaan jahitan asas.

Langkah 3 (10 minit)

1. Guru menerangkan kegunaan mata jahitan asas untuk membaiki pakaian.

BBM: Buku teks KHB Tahun 5

5. Rumusan isi pelajaran.

1. Jenis dan bahan jahitan serta kegunaannya.

2. Jenis-jenis mata jahitan asas dan kegunaannya.

Penutup (5 minit)

1. Murid membuat rumsan dan mengimbas kembali tentang isi pelajaran

2. Murid disoal secara rawak tentang 3 jenis alatan dan bahan jahitan serta satu kegunaannya setiap satu alatan.

3. Murid disoal secara rawak tentang 2 jenis mata jahitan asas serta satu kegunaannya setiap satu.

4. Lembaran kerja diagihkan sebagai tugasan.

BBM:

  • Buku teks Tahun 5
  • Lembaran kerja

Refleksi:

Contoh Lesson Plan (Science Year 4 & 3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera aku ucapkan kepada mereka yang mengikuti blog aku. Hari ini aku terasa nak updatekan blog ni dengan menghadiahkan kalian contoh LESSON PLAN SCIENCE semasa aku praktikum di S.K Datuk Haji Abdul Kadir Hassan tahun lepas. Untuk makluman, praktikum aku hampir lagi nak cemerlang..tapi tak jadi..hehe (menurut guru pembimbing aku, markah aku 89% dan hampir nak cemerlang-->90%).. so aku uploadkan 2 lesson plan sebaai panduan kepada guru pelatih di luar sana..

p/s: AMARAN: JANGAN TIRU BULAT2....nanti tak pandai wat RPH nanti.

Date: 18 September 2008

Time: 1205 – 1305

Class: 4 Khadijah

Number of pupils: 31

Subject: Science

Time required: 60 minutes

Learning Theme: Investigating Technology

Topic: 1. Technology (Advantages and Disadvantages of Technology)

Learning Objective: 1.4 analyzing that technology can benefit mankind if used wisely

Learning Outcomes: At the end of the lesson, pupils should be able to:

1. States at least 2 each technologies advantages and disadvantages.

2. Concludes that technology can benefit mankind if used wisely (by guide).

Prior Knowledge: Pupils know from the previous lesson that technology is invented for the betterment of mankind.

Strategy: Technology (Microsoft PowerPoint), Discussion

Science Process and Thinking Skills:

¾ Observing

¾ Making conclusions

¾ Communicating

¾ Generating Ideas

¾ Comparing and Contrasting

¾ Relating

¾ Drawing conclusions

Scientific Attitudes and Nobles Values (SANV):

Teaching aids: Laptop, LCD, worksheets.

Phase/Time

Contents

Teaching and Learning activities / Scientific skills

Remarks

Set Induction

(7 minutes)

To revise their knowledge on previous lesson.

Teacher revises previous topic on Technology.

Teacher asks;

1. How you come to the school?

2. Is it kind of technology?

3. How many minutes it take to come to school?

4. What if there is no technology for you to use, what do you use to come to school?

5. If that is so, how many minutes for your own opinion using method you’ve said before?

6. So, compare it with transportation that you use every day.

Teacher tells pupils that they are going to learn analyzing that technology can benefit mankind if used wisely.

TS: Relating, Comparing

SANV: Being objective.

To see whether they understood previous lesson.

Eliciting Ideas

(±13 minutes)

To find out any alternative concepts among pupils

Teacher shows videos regarding on advantages and disadvantages of technology.

Teacher ask;

  1. What can we see from the video?
  2. What is/are robot use/s?
  3. In that particular video, what is use of the robot?
  4. For then, why do we need technology?
  5. How can we use the technology wisely?
  6. If you have chance to keep a robot, how can you use it wisely?
  7. Public phone is kind of technology too. How can we use it wisely?

Teacher says about disadvantages of technology generally.

Teacher tells the pupils that they are going to discover advantages and disadvantages of technology.

AVA: Laptops, LCD, Microsoft PowerPoint

SANV: Appreciating the contribution of science and technology.

SPS & TS: Observing, Relating

- Smoke emitted from the factory

- Ozone depletation

- Foresting of forest

- Water pollution

- War technology abusing

- Health

Development Idea (25 minute)

State at least 2 advantages and disadvantages.

Teacher asks the pupils to form 7 groups of 4(group already divided by teacher).

Teacher asks pupils to cut the picture in appendix I and paste it on their own field (e.g. communications, transportation). Gives space at below of the picture and ask pupils to discuss and generates ideas of the advantages and disadvantages of technology that they know. Teacher may guide all the time process of discussion.

Ask the pupils to put their work on the walls. Let them walk to each groups work. Teacher gives mark for each workgroup work.

Teacher shows picture of people in war (from Microsoft PowerPoint).

Teacher asks pupils,

  1. What can you see from the picture?
  2. Why?
  3. How can we use war technology for better human benefits rather than war?

Teacher concludes that technology have its advantages and disadvantages. It also has to use wisely so that all human can get benefit from it. We also should be thankful to God for gave an idea to develop a technology that we can use it nowadays.

AVA: Worksheet

SPS & TS:

Comparing and Contrasting, Generating Ideas, Communicating and drawing conclusions

SANV: Being cooperative, Being thankful to God, Being objective

Application of Ideas

(10 minute)

To reinforce their understanding

Teacher asks the pupils to do exercise on unit 21 Kluster A+ exercise book.

Both teacher and pupils will discuss the exercise together.

SPS: Communicating

TS: Identifying, Matching

SANV: Cooperative

Closure

(5 minute)

Recall and conclude today’s lesson

Pupils were asked what they have learnt for the day.

Teachers sing a song “Technology” and ask pupils to sing along.

Teacher conclude the lesson today by giving them reason why they must be thankful to Allah Mighty God because of Him, our Malaysian country still in peace resulting from using technology wisely.

SPS: Making conclusions

SANV: Thankful to God, Realizing that science is a means to understand nature.

Reflection

Ni plak lesson plan untuk year 3 science..akan datang..RPH B.Inggeris dan Kemahiran Hidup..


Date: 14 July 2008

Time: 1105 – 1205

Class: 3 Abu Bakar

Number of pupils: 31

Subject: Science

Time required: 60 minutes

Learning Theme: Learning about the World around us.

Topic: 5. Soil

Learning Objective: 5.1 Pupils should learn what soil made up of.

Learning Outcomes: At the end of the lesson, pupils should be able to:

1. Label at least 3 of the soil’s layer.

2. Can differentiate between soil samples from different places.

Prior knowledge: Pupils know what soil is is.

Strategy: Experimenting

Science Process / Manipulative Skills and Thinking Skills:

¾ Observing

¾ Classifying

¾ Investigating

¾ Differentiate

Scientific Attitudes and Values:

  • Having an interest and curiosity towards the environment
  • Realizing that science is a means to understand nature.
  • Appreciating the balance of the nature

Learning aids and materials:

  • Soils (Clay, garden soil, sand)
  • Soils from school compound
  • Bottles
  • Small shovel
  • Water
  • Newspaper
  • Flash Cards

Phase/Time

Contents

Teaching and Learning activities / Scientific skills

Remarks

Set Induction

(5 minutes)

What soil’s made up of?

Teacher shows picture of different types of soil.

Teacher asks the pupils:

a). What can you see from the picture?

b). Can you touch/smell it?

c). Where can you see it?

d). What is the uses of the sample from the pictures?

Teacher tells student that today they are going to learn soil.

SPS: Observing

TS: Relating

Eliciting Ideas

(7 minutes)

To find out any alternative concepts among pupils

Teacher shows picture of soil on the writing board.

Teacher asks the student to choose from the flash-cards to label the plant.

Accept all the answer without pointing out the mistakes.

Teacher asks;

  1. Are there any living things inside the soil?
  2. If there is living things, which animal is it?

Teacher tells the pupils that they are going to investigate what are the soils made up of.

SPS: Identifying, Differentiate,

TS: Reading

Restructuring Ideas

(30 minutes)

Soils are made up from:

  • Humus
  • Water
  • Clay
  • Silt
  • Sand
  • Small stones

Teacher divides pupils into 6 groups of 5. Each group is provided 2 bottle of mineral water, newspaper and small shovel (share with another group).

Teacher asks the pupils to take soil in front of the class inside the plastic bottle. Each bottles must be fill in about 10 tea spoon. After that, ask pupils to fill in water and shake the mixture. Ask pupils to observe the layer of the mixture.

Repeat the process again but change the soil mixtures that have been taken from different places. Ask them to observe it.

Teacher asks;

a) What can you see from the mixtures?

b) How many layers can you see on the mixture?

c) What is the first layer of the soil mixture?

d) What is the last layer of the mixture?

e) Are there any different between samples from 3 places?

Teacher asks pupils to draw and label the soil mixtures that they observe. Pick representative to present their work.

Teacher asks the student to fill in the blank the flash card accordingly to the layer that correctly according to the layer mixture.

Teacher prepares all the materials including soils from the different part of the school compound (e.g. Soil from football field, besides the class and at the garden of the school compound).

SPS: Investigating,

Relating

Observing

Application of Ideas

(8 minutes)

Give the student activity sheet regarding on this topic.

Asks the pupils to discuss among their group and ask them to write the answer at the blackboard.

SPS: Discussing, Grouping, classifying and

Closure

(5 minutes)

Summary on the lesson

Teacher concludes the lesson by give the pupils mind maps regarding the layer of the soil.

Teacher gives exercise as pupil’s extra work.

Reflection

Selamat beramal..lesson plan memang payah nak buat jika idea tak berkembang..so, jangan tak kembangkan idea. Banyakkan soalan kepada murid-murid untuk mengembangkan minat murid-murid.. Jazakallah..

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails