Isnin, 18 Mei 2015

bIAR gAMBAR sEBAGAI sAKSI bISu

أسلام عليكم 

SALAM SEJAHTERA




Saat ini, biarkan sahaja gambar berbicara... Biarkan ianya menjadi saksi bisu. Biarkan ianya menjadi pemula sesuatu yang dicari..


Masa untuk fikirkan semula halatuju kehidupan

أسلام عليكم 

SALAM SEJAHTERA

Orang kata, kalau hati dah terluka, pasti dapat diubati. Tapi, orang kata lagi, mencegah lebih baik dari merawati. Kalau dah tak minat, jangan paksa-paksa lagi. Mulalah berbelah bahagi. Nak teruskan atau nak berhenti sekerat jalan. Kalaulah berhenti, bagaimana hendak meneruskan legasi kehidupan. Sedangkan rezeki dipupuk disemai dengan air liur. Nah, fikirkan.. isthikarahlah.. mohon pertunjuk kepada semua permasalahan.

Semua makan gaji pun. Tapi bekerja dengan hati tak rela pun satu masalah. Orang mengata bagaikan dia tak pernah berdosa. Mahukah kita dicop sebagai makan gaji buta? Sedangkan kita kerja bagaikan nak gila. Pagi petang siang malam dikerah. Dengan pengkeranian, sukan, pencerapan, akademik, hal ehwal pelajar. Macam rasanya bagai-bagai tugas. Orang di SANA melalak bagai kerja puluhan jutaan. Tapi, hakikat satu tugas pun tak terhabis. Satu unit, satu jawatan. Kerja lain pula tak disentuh. Nah..bagaimana pula penggerak dasar macam kami?




Hati pun tak tenang. Pagi gerak sebening fajar. Belum muncul syuruk, sudah diatas jalan. Bergelumang dengan asap jalan. Tunggu giliran, tak juga sampai. Mula mengajar hati dah tak tenang. Asyik teringat, kerja yang tak padan. Aduhai..masa berjalan dengan pantas. Pulang-pulang, badan dah penat. Keringat dibadan kering sekering air dilukah. Pulang-pulang, hari dah senja. Anak isteri pulak, dibiar bergembira. Kita pulak tidur keletihan.

Benar kata pepatah, "kera dihutan disusukan, anak dirumah dibiarkan kelaparan". Anak-anak terbiar tanpa kasih sayang.Mengharap malam untuk bersua. Rupanya malam, anak tidur pula. Orang boleh kata, sabtu ahad kan ada? sabtu ahad, aktiviti tak sudah. Apatah lagi dengan sosial dengan masyarakat. Entah-entah, jenazah kita pun tak ada orang nak urus. Kerana sombong tak bertemu dengan masyarakat katanya. Alahai.. malangnya nasib kita yang makan gaji.

Bila mengeluh, mulalah melatah. Kata kerja guru, semuanya senang. Cuti sekolah, guru ikut cuti. Tapi hakikat, sekolah yang cuti, kerjanya tak cuti. kalau bercuti, alamatnya dikejar sampai kelubang cacing. Fikirkan sejenak. Semakin hari-hari, semakin jauh kita menatap kitab al-Quran. Nak baca pagi, takut jalan sesak. Nak baca maghrib, tugasan keluarga pulak diutamakan. Nak baca malam, kertas ujian, latihan pulak nak disemak. Nak bangun tahajud apatah lagi. Lainlah orang mengharapkan bini baru lagi. Baru nak tahajud, mintak tambah rezeki.

Sekarang fikirkan lagi. "9/10 dari harta dunia datang dari perniagaan" (Muhammad, Rasulullah s.a.w). Kalau nak cari rezeki lebih, silalah berusaha lebih. Kalau dah berusaha, kenalah buat satu kerja sahaja. Yang makan gaji, tinggal-tinggalkan. Berfikir jugak.........panjang.......panjang.....panjang

KOMITMEN.. itu yang membunuh fikiran panjang kita. Buat basic yang kukuh dulu. Baru fikir lagi.. Apa-apa pun, perancangan yang baik itu umpama buah yang masak ranum. Gugur ke bumi, dan bijinya bercambah semula menjadi pokok yang baharu.

Ingat, Firman Allah mengatasi segalanya.. ilmu kita cetek dan tidak sempurna. Kalau kita boleh berdiri dengan kudrat Allah, boleh juga Allah tarik nikmat kaki dengan menjadikan kita lumpuh hingga menjadi orang melata. JAGA KATA-KATA, KERANA MULUT BADAN BINASA.

Ahad, 17 Mei 2015

Selamat Hari Guru 2015: Guru, membina ilmu menyempurna akhlak

أسلام عليكم 

SALAM SEJAHTERA



8 bulan tak berblog. Gila ke ntah.. Tapi yang pasti, sejak kembali ke sekolah ini, membuat aku hilang banyak idea yang ingin aku sampaikan di dalam blog ini. Keluangan dan kesempatan telah diragut oleh kekangan kerja yang sangat melambak. But in this few month, aku akan kembali dengan beberapa isu perguruan dan profesionalisme perguruan. Ditambahkan sedikit dengan beberapa pengalaman kehidupan. Al-maklumlah, diari seorang guru biasa.


Masih tidak terlambat bagi untuk mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru di Malaysia terutamanya yang pernah memberikan tunjuk ajar kepada aku sejak dari lahir lagi iaitu kedua ibu bapa yang tercinta, kepada guru-guru yang mengajar aku mengenal huruf di Tadika St Jude (1990), guru-guru sekolah rendah ku di SRB St. Joseph, Kuching (1991-1996), guru-guru sekolah menengah yang telah membakar azam aku di SMB St. Jospeh Kuching (1997- 2001), guru-guru yang menunjukkan jalan profesionalisme aku di Kolej Matrikulasi Labuan (2002-2003),  guru-guru yang bergelar pensyarah di Universiti Malaysia Sarawak (2003-2006), guru-guru yang menyejuk bara yang panas di Institut Kemahiran Islam Sarawak (2007-2007), guru yang bergelar mursyid di Uniercity of Yarmouk (2007), guru-guru yang membimbing aku menjadikan aku ini sebahagian dari profession perguruan di Institut Perguruan Batu Lintang (2008), guru-guru yang berpengalaman dalam bidang sejarah di Universiti Sains Malaysia (2012), guru-guru yang membantu aku meningkatkan tahap profesinalisme di Open Universiti Malaysia, rakan-rakan sekerja di SK Long Busang, Belaga,; SK Long Sepiling, Baram, Pejabat Pelajaran Daerah Baram, dan SMK Seri Setia Kuching serta semua yang pernah memberikan pendidikan kepada insan hina ini. Khasnya kepada isteriku yang tercinta.. Dayang Khalizah..



Cuma, sekarang, masih lagi aku berpeluang untuk turn-over dalam bidang ini kerana "roh" profession semakin luntur dimakan oleh hati yang selalu "ingga" (baca: jelek) dengan perbuatan guru yang bertaraf pent***** yang selalu bekerja lebih kepada emosi bukannya profesinalisme. Dan semakin hilnag arah tuju ketika melangkah ke sekolah lantaran terlalu (^*(&%&^$^%#^%#

Dan, insan baru telah hadir dalam kehidupan kami bertiga. Bukan isteri baru. Tapi kelahiran anak kedua kepada kami iaitu Muhammad Khalik Hakimi Bin Muhammad Khawar Hezazy. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas anugerah yang tidak terhingga ini. Semoga menjadi seorang yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Amin.

Ingat, blog ini tidak ada kena mengena dengan yang hidup, apatah lagi yang mati. Kalau dengan ini dijadikan bukti untuk dijadikan salah laku tertib, maka anda telah tersilap memilih bahan bukti. Jelas disini katakan, tak suka, Boleh blah.. hehe

p/s: 8 bulan.. dah jadi usahawan tani kot? hehe

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails