Khamis, 14 Julai 2016

RAMADHAN ITU.. (CATATAN GURU HARIAN)

أسلام عليكم ~TAhun pertama menyambut bulan Ramadhan sebagai guru bermula di S.K Long Busang. Masih dapat aku kenang, segala memori bersama dengan rakan-rakan guru yang telah bersama-sama berjuang mendidik anak bangsa nun jauh di ceruk hutan Borneo. Pada tahun pertama ini, dugaan yang terbesar adalah menyesuaikan diri dengan waktu berbuka yang sukar ditentukan. Aku pasti, kami menentukan waktu berbuka dengan hanya berpandukan kepada jam pada paparan jam di televisyen (ASTRO) kerana beranggapan itu yang paling tepat untuk dijadikan rujukan.
~Aku ingat lagi, kenangan berbuka bersama-sama dengan Cikgu Faizal, Cikgu Saiful, Cikgu Fadhil dan Ustaz Fazli Cikgu Simri, Cikgu Rejerki dan Cikgu Larry. Macam-macam juadah aneka yang di masak. Biasanya, tukang masak yang paling "favourite"mesti Cikgu Rejerki. Hehe.. paling nyams.. Alhamdulillah. Semua jasa mereka ini, takkan aku lupakan. Insya Allah, budi yang baik pasti dikenang jua.

~Tahun kedua berpuasa masih lagi di S.K Long Busang, kali ini berpuasa dengan Cikgu Fadhil, Cikgu Azlan (yang posting awal bulan Julai 2010) dan Hazizul. Kali ini, berpuasa dalam keadaan yang sederhana. Generator sekolah pada ketika itu, sangatlah runcing dengan sebuah generator rosak. Sebuah generator sahaja yang berfungsi. Pada ketika itu, nak sahur kadang-kadang bersuluh nak masak. Alhamdulillah. Masih boleh berpuasa walaupun agak sukar. Kalau tak silap, masa bulan puasa yang sama, berlaku pula kemarau yang menyebabkan air empangan kering. Adui.. sengsara dibuatnya.~Kalau nak dikira perjalanan balik ke Kuching dari sekolah pulak, adui.. sesak. Bot ekspress pasti membawa lebih muatan orang kerana terlalu ramai guru yang keluar dan balik ke kampung halaman. Di sekitar Sungai Baleh itu sahaja, walaupun dipenuhi dengan hutan belantara (banyak kem balak lagi), ramai manusia menghuni segenap ceruk sungai yang wujud di situ. Penuh sekali sehingga terpaksa duduk di luar. Itu baru dari Kem Putai ke Kapit. Dari Kapit pulak, pekara sama yang berlaku. Dari Kem Putai ke Kapit, bot ekspress akan berjalan 2 kali sehari. Iaitu jam 4.30 pagi dan 10.30 pagi. Kalau naik jam 4.30 pagi sampai ke Sibu dalam jam 12.00 tengah hari. Kalau naik ekspress jam 10.30, sampainya dalam 3.30 petang. Susah bila terpaksa berhimpit dan duduk di atas ekspress yang sangat merbahaya kepada nyawa penumpang. Namun apakan daya, itu sahaja alternatif untuk turun ke Kapit. Kalau tak, kena tunggu dan tidur semalam di Kem Putai. Naya oo.. Sapa pulak nak tidur di tengah Kem Balak? Ada orang sanggup?

~Pernah sekali dalam bulan puasa tahun kedua ini, si Hazizul lupa nak masak nasi dan leka bermain badminton. Apalagi, darah panas.. maka sampai ke sahur minum air sahaja. Dulu memanglah baran. Cepat tersinggung. Leka bermain, alamatnya.. memanglah tak makan. Satu hari kebulur kerana tak makan "sungkey" dan sahur. Kira macam kombolah.

~Puasa tahun ketiga sebagai guru pula berkesempatan untuk berpuasa seminggu di S.K Long Sepiling (Baram) bersama isteri tercinta. Masa itu, Puan Isteri dah mengandung anak pertama. Dalam tempoh masa itu, dapat pula tawaran ke PPD Baram sebagai FASILINUS. Seminggu sahaja berpuasa di Long Sepiling, selepas itu berpindah ke Marudi. Sampai Marudi, terus menjadi urus setia bagi program LINUS di Eastwood Valley, Miri selama seminggu.

~Puasa di MArudi pula, pada ketika itu, Puan Isteri masih lagi berada di sekolah S.K Long Sepiling. Puan Isterilah terpaksa balik setiap hari Jumaat ke Marudi untuk menemani aku di Marudi. Masa itu, masih menyewa di Kampung Narum. Perginya hari Jumaat, baliknya Isnin. Sampai sekolah, terus mengajar. 2 minggu sebegitu dalam bulan puasa. Begitulah pengorbanan Puan Isteri bila mana berjauhan seperti begitu. Lepas balik raya, dapat berita gembira: Puan Isteri ditumpangkan ke sekolah S.K Dato' Shariff Hamid atas arahan PPD Baram setelah mendapat surat dari Hospital Marudi.

~Itu tahun keempat, berpuasalah hampir sebulan di Marudi. Masa itu, kedudukan dalam pejabat dah berubah dari Fasilinus ke Ketua Unit. Syukurlah sebab sepanjang berpuasa di Marudi, tiadalah kesukaran yang dihadapi kerana pada penghujung tahun sewaktu Mr. Khawar Jr. lahir, masa itu Si "Gagah Kelabu" dah berkhidmat untuk kami. Kereta 4wd yang banyak berjasa kepada kami dari awal di Marudi sehinggalah di Kuching. Setiap minggu mesti balik ke Miri. Kereta 4wd dan jalan Marudi-Miri jadi saksi perjalanan kami menuju ke sungkey di Miri.

~Tahun berikutnya, berita perpindahan ke Kuching menjadi kenyataan. Aku dan isteri berjaya pindah ke Kuching. tapi, bukanlah ke Jabatan Pendidikan Negeri, sebaliknya berpindah ke SMK Seri Setia Kuching. Sempat lagi mengalami ramadhan di Marudi pada hari pertama puasa. Dan selepas itu, terus ke Kuching, meninggalkan bumi Miri yang tercinta.

~Ramadhan di Kuching, terlalu jauh berbeza berbanding dengan ramadhan di rantauan orang. Kalau di perantauan, masa-masa di akhir ramadhan inilah saat yang paling ditunggu-tunggu. Nak balik Kuchinglah.. hehe.. mesti seronok dan kesusahan pasti menjadi satu kenangan manis. So, cikgu-cikgu diluar sana, sementara masih berpeluang untuk mengecapi nikmat kesusahan ini, kecapilah. (Ops..nanti ada cikgu marah sebab dah berbelas tahun mintak pindah tak dapat). Mungkin ada yang kata terlebih kecapi. Namun, itulah yang terindah. Insya Allah.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails