Jumaat, 8 Oktober 2010

Hakikat dalam kehidupan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tajuk dipilih sedemikian rupa. Tapi, adakah isinya akan berkisarkan akan kepada tajuk post aku di atas.? Terpulanglah kepada cetusan idea yang bakal aku sajikan pada kali ini

~Manusia sentiasa mengharapkan kepada kebaikkan dari Allah taala.  Itu adalah hakikatnya. Tetapi, berapa ramaikah yang sedar, bahawa nilai ujian yang Allah berikan kepada meraka berbeza-beza mengikut kemampuan yang boleh dipikulnya? Hanya Allah yang tahu sedangkan kita masih lagi mencari-cari kepastian itu.

~Akal dan nafsu bergerak seiiringan dalam kehidupan manusia. Akal hanya akan berkuasa jika mempunyai ilmu. Sedangkan, nafsu tidak perlu ilmu kerana kejahatan itu memang sudah sedia diketahui 'bijak'  menyesuaikan diri dalam pelbagai kejahatan. Dikurniakan 9 akal 1 nafsu buat insan bernama lelaki. Tetapi, masih juga 1 nafsu boleh menguasai diri lelaki sehingga melakukan perbuatan jenayah. Pandang-pandang.. kiri kanan. Lelaki lebih banyak mengumpat dari perempuan/

~Cinta dan matlamat. Orang kata cinta boleh bertemu kembali di syurga (buat pasangan kekasih yang sedang memadu cinta). Tapi, hakikatnya, cinta yang tidak ada ikatan sah (pasangan kekasih kat luar tu) boleh menempah tiket masuk neraka secara free. Kejahatan pada pasangan couple tu lah yang hakikatnya banyak merosakkan anak-anak muda kita. Percaya atau tidak, zina bermula dari situ. Sedangkan Allah terang-terangan berfirman dalam al-Quran, "JAngan kamu hampiri zina"..

~Matlamat tidak menghalalkan cara.. Apa sahaja cara, biarlah bertepatan dengan kehendak syara. Kita ada agama. Dalam agama ada undang-undang. Ikutilah. Jangan menyimpang lantaran mengejar harta dunia....

~Lelaki nak jadi perempuan. Itu memang alasan nak menghalakan cara. Sampai mati kau lelaki, sampai kau perempuan. Tak boleh menukar-nukar ciptaan Allah. Bila bersyukur, itulah tandanya sifat beriman kepada Allah melalui qada dan qadar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails