Selasa, 24 Julai 2012

Bagaimana hendak mendidik anak menjadi insan SUPER?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....


~ Khalid Hafizi dah pandai duduk.. Umur 7 bulan 5 hari telah ditetapkan oleh Allah s.w.t untuk Khalid pandai untuk duduk. Sekarang Khalid dah boleh mengajuk suara dan bunyi. Merangkak apatah lagi, bekejar sana-sini Abie dan Umie disebabkan telalu laju Khalid bergerak. Alhamdulillah..

~Melihat perkembangan anak-anak membesar memberikan kebahagiaan yang tidak terhingga kepada seorang bapa dan ibunya. Begitulah barangkali kemungkinan ayah dan ibu kita sewaktu kita masih dibawah penjagaan mereka. Mungkin mereka lebih memberikan perhatian kepada kita kerana pada zaman mereka, INTERNET dan FACEBOOK adalah benda yang mustahil ada. Sehinggakan hiburan mereka cuma ANAK-ANAK.

~Ibu bapa zaman moden sekarang boleh share pengalaman melihat anak mereka membesar dalam rangkaian sosial yang sedia ada. Boleh memberi impak dan berkongsi pengalaman mereka dengan ibu bapa yang amatur macam aku dan isteri. Sedangkan pada zaman dahulu, ibu bapa kitalah yang berkongsi segala pengalaman dan mengajar kita untuk mengjaga anak. Zaman dah berubah.. Segalanya dah berubah. Anak-anak kita sudah tidak seperti kita lagi. Tumbesarannya cepat sehingga ada yang boleh menghafal al-Quran seawal umur 2 tahun jika ditarbiyah untuk ke arah itu. Renungkanlah, teknologi masih tidak mampu mengatasi didikan ibu bapa jika ibu bapa benar-benar mahukan anaknya menjadi cemerlang. Teknologi hanya bahan sampingan bagi meningkat perkembangan otak, namun pendidikan tradisional bermula dari ibu bapa sendiri. Sebab itulah Rasulullah bersabda, " Anak yang baru lahir umpama kain putih. Terpulanglah kepada kedua ibu dan bapanya mencoraknya. Sama ada Majusi, Nasrani atau Yahudi". 

~Apa yang paling penting ialah, DOA kedua ibu bapa kepada anaknya. Mohonlah kepada Allah agar diberikan kesihatan yang baik, bukannya hanya fizikal nya, doakanlah hatinya sentiasa 'sihat' dalam kehidupanya sebagai seorang MUSLIM.

~Aku bukannya pakar kanak-kanak..cuma berkongsi sedikit pengalaman mendidik anakanda sendiri sahaja. Ada ibu bapa lain yang lebih pengalaman dan lebih mantap mengajar anak-anak. 

~Rebutlah ganjaran PAHALA di bula Ramadhan ini.. Rebutlah selagi ada peluang untuk direbut. Sebelum nyawa menjemput kita pulang kepada Pencipta.. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails