Selasa, 14 Ogos 2012

Lambaian Haji buat BONDA DAN AYAHANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua bloggers yang dirahmati Allah..

~Kehidupan cikgu baru pada permulaanya, sekarang menjadi catatan seorang guru biasa.. Namun, bekerja di Pejabat menukarkan sedikit status aku sebagai guru Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah DG 41. baru DG 41 kawan. Sama sahaja taraf perkhidmatan kita. Bezanya, cuma senioriti sahaja. Al maklumlah, dunia perguruan semakin mudah untuk naik pangkat. Cukup 8 tahun, bolehlah naik ke DG 44 (KUP). tapi, kalau setakat kerja selekeh, tak perlulah nak pakai semua itu. Kalau sekadar kerja nak cari popular, tak payahlah nak terhegeh-hegeh. Bak kata orang-orang tua, "berhati-hati menongkat ke langit dengan cara tak sempurna. Bimbang nanti bila dah ke atas, langsung tak tahu apa-apa dan akan diperbodohkan. So, belajarlah dari bawah. Sekencang-kencang larian Usain Bolt, perlu juga dia mulakan dari meniarap!!

~Syukurlah ke hadrat Allah di atas berita yang menggembirkan hatiku. Alhamdulillah.. syukur..syukur.. Ibu dan bapa aku akan menunaikan haji pada tahun ini dengan izin Nya.. alhamdulillah.. berita ini banyak meruntun jiwa yang kekosongan. Syukur sekali yang tidak terhingga kerana keduanya telah diberi peluang setelah memohon, meminta sehingga merayu berjumpa dengan YB (itu pun tak dilayan sebab bukan kroni YB pun) untuk dicalonkan. Rupa-rupanya, Allah dah sediakan yang lain untuk mereka. Syukurlah jika diberi kesempatan.

~Berbicara dengan Ketua Unit Organisasi PPD Baram, En. Wan Omar berkaitan dengan menunaikan haji. Semakinlah hati aku syahdu bila mengingatkan bahawa kedua ibu bapa aku akan pergi tanpa anak-anaknya disisi. Ya Allah.. bicara tentang cinta dipangkuan illahi.. Ku mendoakan kedua-duanya pergi dan kembali dengan selamatnya dan sihat walafiat. Jika diberi kesempatan, sembuhkan jualah penyakit yang dihidapi oleh ibuku sekian lamanya. (7 tahun ibuku menderita disebabkan strok).

~Terima kasih juga diucapkan kepada Bro Feriz Omar di atas bantuannya membantu kedua ibu bapaku untuk berjaya dalam permohonan mereka. Semoga Allah memudahkan segala perjalanannya di dunia akhirat. tagline bro Feriz, "kita jumpa di mahsyar"

~Lambaian haji... kalau diikutkan aku dan isteri akan menunaikan haji pada tahun 2042. ya Allah..lama lagilah.. hampir berpencen baru dapat menunaikan haji. Hmm...

~Masa untuk melempiaskan rindu ...

~Andainya cikgu boleh berusaha untuk mendapat haji yang mabrur, ditambahkan lagi ilmu yang sentiasa diamalkan oleh murid-murid kita, ada chance tak masuk syurga? Jawapannya, belum tentu: Sebab syurga dan neraka adalah milik Allah.. keredhaan Allah juga yang akan menentukan ke mana arah kita selepas alam dunia yang tidak kekal ini.

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails