Jumaat, 6 Januari 2017

weLcOme 2017. GooDBye 2016. SenyuM MenUju SyaHiD

أسلام عليكم 

~Tahun 2017 dah menjengah di pintu. 2016 sedang menjauhi dan meninggalkan kita dengan pelbagai kenangan dan pengalaman yang telah berlalu. Pengalaman yang dijadikan bekalan untuk menjalani kehidupan yang lebih baik untuk tahun 2017. Seribu satu kenangan terpahat dan terukir diperdu kasih sayang Allah yang telah menjadikan semuanya dalam aturan.

~Keluh kesah silih berganti. Tahun dah bertukar. Usia kian merangkak senja. Murid darjah 1 pada awal perkhidmatan sebagai guru sudah pun menongkah arus usia, menginjak ke PT3 tahun ini. Ya Allah.. seusai masa berlalu. Menggamit memori diperbatasan waktu. Suka dan duka dalam perkhidmatan keguruan sudahpun menginjak angka #8!
~Orang kata, semakin jauh perjalanan maka luaslah pengalaman. Semakin lama dalam perkhidmatan perguruan, ada jugak benda yang semakin aku tak faham. Kadang-kadang, sistem yang digunakan disetiap sekolah,, sangat mengelirukan. Seumpama bertukarnya Menteri Pendidikan, kebarangkalian untuk sistem berubah sangat tinggi.

~Hal-hal pentadbiran sangat merunsingkan kadang-kadang. Kehendak dan matlamat bercanggah dengan prinsip peribadi kadang-kadang. Pelik Bin Hairan.

~Mulalah nanti bermain dengan sentimen peribadi. Alahai.. kita ini makan gaji. Peribadi duduk tepi. Yang penting matlamat kerajaan untuk menjadikan pendidikan elemen yang terpenting dalam menjadikan negara Malaysia negara maju.

~Ramai jugak rakan-rakan guru yang tidak berjaya dalam permohonan pindah setelah 8 tahun mencurah bakti diperantauan. Bila permohonan tidak berjaya, seolah-olah macam kita putus harapan dan patah semangat. Macam hidup diperkotak-katik. Seolah-olah 8 tahun perkhidmatan kita menjadi sia-sia. Mulalah kita merungut dan mulalah meletakkan kesalahan kepada bahu mereka-mereka di PPD, JPN, KPM. Mulalah mencarut.. "tiada perikemanusiaan, tidak di tempat kami.. bbla..bla..bla"

~Sudah berputus asakah kamu dengan ujian Allah? Ingat.. kita hanya merancang.. Allah jua yang akan menentukan semua ini. Siapa yang menentukan semuanya kalau bukan Allah? Siapa yang hendak kita salahkan? Allah?


~ Rileks.. chill.. Allah adalah pengurus kehidupan kita. Sekuat daya upaya sekalipun usaha kita, kalau bukan kerana kehendak Allah jua, memang tidak akanlah bernilai perjuangan kita. Niat kita mula-mula baik dan ikhlas bertukar menjadi benci dan dendam. Sabar.

~Insya Allah.. ada rezeki nanti. Bermohon dan bermunajat kepada Allah, usaha mengikut saluran yang betul. Kita hanya merancang, tapi semuanya dalam ketentuan Allah. Banyakkan berdoa. Kuatkan hati untuk mencintai Allah dengan sepenuh jiwa dan raga.

~Mengungkap sabar bukannya mudah.. lebih-lebih lagi pada kedudukan yang kita alami. Memang sukar untuk berada pada kedudukan itu bila mana kita sedang menghadapi kesusahan. Buka mata, perhatikan sekeliling. Sebenarnya Allah menguji kita. Kadang-kadang dengan ujian Allah beserta dengan kemudahan yang kadang-kadang kita tidak sedar, kerana terlalu mengikut emosi.

~Biarlah hati ikhlas kerana Allah. Bukan mengejar dunia semata-mata. Jangan lantaran kecewa, semua yang diajar menjadi sirna kepada adik-adik pelajar. Ikhlas bukan dipaksa, ikhlas perlu ditempa.

~Jangan mudah membuat konklusi dan prediksi. Fikir 3 langkah ke hadapan.

~SELAMAT TAHUN BARU MASEHI 2017.

~Gunakan azam ini asbab untuk melakukan perubahan. Lakukan perubahan yang berperingkat. Kerana hidup kita di dunia.. bukan untuk dunia. Tetapi hidup kita di dunia adalah untuk akhirat. Apa guna hidup di dunia ini yang hanya tidak sampai satu jam di akhirat?

~Sekejap je.. perit itu akan habis bila dah berjaya. Yang perit pasti ada kenangan terindah. Yang sukar dibeli dengan wang ringgit.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails