Selasa, 23 Februari 2010

Perjalanan diteruskan.


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

23 Febuari 2010, itu adalah tarikh pada hari ini. Begitu pantas masa berlalu. Adakah kita menggunakan masa-masa yang telah berlalu dengan sebaik-baiknya? Atau masih lagi ditakuk yang sama.? Mungkin ada yang mengatakan bahawa mereka telah menemui kejayaan pada tahun 2009. Mampukah mereka-mereka itu mengulangi sejarah pada tahun 2009 ke tahun 2010?

Begitu juga dengan proses Pengajaran dan Pembelajaran. Setiap satunya memerlukan perubahan daripada setiap guru yang mengajar subjek yang diajarkan. Alat bantuan mengajar (ABM) mesti dikemaskinikan setiap tahun. Proses perkembangan anak murid kita saban tahun meningkat. Pembaharuan perlu dipertingkatkan agar semua murid menerima maklumat yang sebenarnya mengikut masa dan peredaran zaman. Ubah gaya pengajaran. Tambah daya di dalamnya. Murid-murid sudahpun menongkah zaman moden. Pelbagai usaha dari kerajaan bagi meningkatkan mutu profession perguruan. Mari kita bersama-sama membantu kerajaan memantapkan lagi mutu pendidikan negara selaras dengan hasrat YAB Perdana Menteri kita menjadikan '1 MaLaYsIa'..

Sudah masuk tahun kedua berkhdimat di S.K Long Busang, Belaga. Tahun kedua di sini beerti aku telah berjaya menempuh tahun 2009. Kalau aku boleh, begitu juga dengan guru-guru baru. Mesti boleh juga. Kerana, aku, kamu makan nasi dengan cara menyuapkan nasi dimulut. Hehe..

Kesabaran akan ada balasan setimpal. Allah sentiasa memegang janjinya. Oleh itu, bagi yang telah mendirikan rumahtangga, bersabarlah jika terpaksa berjauhan dengan isteri dan anak-anak. Semoga dengan pengorbanan ini, kita beroleh keberkatan dalam rezeki.

Bukan mudah menjadi seorang guru. Seperti yang aku dengar kat radio IKIM semalam, muálim, membawa pengertian serupa dengan beberapa lagi perkataan dalam bahasa arab. Aku pun dah terlupa sebab sedang syok memandu Persona menuju ke TMPoint terdekat nak bayar bil-bil. So, tugas seorang guru memang banyak. Penerus legasi Rasulullah s.a.w. So, sambil-sambil mengajar tu, terapkan nilai-nilai kerohanian supaya murid sedar akan keagungan Allah taala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails