Isnin, 6 Mac 2017

Hentikan Spekulasi : 04.03.2017


أسلام عليكم 
~Hentikan SPEKULASI!!
~ Terus berlapang dada dalam menerima segala kesulitan yang telah datang dalam hidup kita. Bermohonlah kepada Allah untuk sentiasa berada dalam inayah Nya senantiasa. Berjuang menegakkan syiar Allah memang banyak dugaan dan ketentuan. Terkadang, perjuangan ini umpama menongkah lautan yang bergelombang. Di tengah-tengah laut yang tiada bertepi. Hanya Allah sahajalah tempat kita bergantung harap.

~Melawan arus bukan umpama melawan seluruh manusia. Perhatikan orang-orang yang soleh, adakalanya kehidupan mereka sering di salah erti kerana apa yang diungkap dan dikata melawan norma kehidupan manusia. Hidup yang bersyariat perlu dididik dalam keluarga. Dan perlu meletak kebegantungan 100% hanya kepada Allah bukan manusia. Kerana kita orang yang beriman wajib percaya rukun iman yang ke 6, "beriman kepada qada dan qadar Allah". Oleh itu, bila mana sesuatu pekara yang menimpa diri dan kelaurga, harus segera kita berlapang dada. Dan meletakkan seluruh serahan hanya pada Allah untuk menentukan segala usaha kita.


~Allah Maha Melihat lagi Maha Mendengar. Belajarlah memaafkan kesalahan orang lain. Sentiasa memaafkan dan sentiasa beri peluang. Kerana semua orang bisa melakukan kesalahan. Maafi dan janganlah bermusuhan. Kita hanya manusia biasa dan tidak bisa menjadi yang "mulia" dalam sekelip mata.

~Alhamdulillah.. syukur kepada Allah.. kerana dengan limpah dan karuniaNya, "hari itu" sudah berlalu. Syukur diucapkan kepada Allah dengan seluruh kekuatan dan keyakinan diperoleh dengan cara yang luarbiasa. Sehingga caci tohmah itu umpama doa yang membawa kepada kebaikan kepada perjalanan yang luarbiasa hebat ini. Subhanallah.. moga semuanya akan membawa perjalanan kita ini menuju ke syurga yang tertinggi.

~Role-model. Jadikan "pengalaman" ini sebagai iktibar kepada semua. Bahawa tidak semuanya yang dianggap "hina dan dina" itu adalah sengsara. Semuanya ketentuan Allah jua. jangan menghukum kepada sesebuah yang indah. Kerana kita sendiri tidak tahu di mana penghujung perjalanan hidup kita. Adakah berbahagia di dunia, tetapi menderita di akhirat. Biarlah masa menghakimi kembara kita bertiga.

~Dalam "huru-hara" yang tercipta, macam fatwa yang keluar. Mengapa tak didoakan yang baik sahaja? Mengapa perlu keluar penyataan yang mengecam rumahtangga? Mengapa keluar status "as a counselor"? Bukankah kita sebagai kaunselor perlu menjaga kerahsiaan di antara kita dan pelanggan kita? Fikirlah, jangan jadikan status dan jawatan kita itu elemen terbaik untuk menghentam orang lain. Macamlah kita ini sempurna gila. Boleh menjadikan auta kalau salah guna fakta.

~3 hari dah berlalu. Menasihat umpama 3 kurun. Semua petah berbicara. Sehingga lupa letak Allah sepatutnya di mana. Letak di tangan, sebab itu mudah sangat menghukum orang dengan hukuman dunia. Sebaliknya, letaklah Allah di hati. Kalau tiada kekuatan nanti, mohonlah Allah bantu kuatkan hati dengan iman dan takwa. Supaya tidak mudah menghukum orang dengan sewenang-wenangnya. Ingat, Allah akan tanya kita,, apa yang kita bicarakan sama ada mengumpat atau menfitnah. Lebih-lebih lagi kita mengadu domba.

~ISteri-isteriku,.. bertabahlah dalam menghadapi dunia. Kita hanya melengkapi kehidupan kita dengan izin Allah jua. Tegurlah aku jika aku tersalah. Dan jangan sesekali menghukum sebelum ditanyakan kebenaran. Bantulah aku dalam mendidik kalian. Insya Allah, jalan yang kita pilih ini, pasti mendatangkan kebahagiaan..bukan sahaja di dunia.. yang dikejari kita yakni akhirat... terima kasih kepada kedua-duanya kerana membantu aku dalam perjuanganku mencari maghfirah Allah.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails