Selasa, 18 Jun 2013

Aduhai: Keluhan hati tidak berkesudahan. Oo tukar menukar..


أسلام عليكم 

~ Lama sudah tidak berseloka dalam blog. Masuk hari ke 18 dalam bulan Jun 2013. Masih banyak lagi matlamat yang hendak dicapai belum tercapau. Sasaran KPI untuk tahun 2013 masih serba tidak mengena. Bermula dengan suram, pertengahan pun agak suram. Masalah demi masalah banyak merencat hidup. Tapi, aku yakin, ini semua dalah ujian dari Allah untuk mengajar aku jadi insan yang berguna. Dalam mendidik hati, memang perlu ada banyak dugaan. Kerana, kita sentiasa lupa dan leka dalam meniti kehidupan.~Ada pun enteri "Hembusan eg-Tukar" banyak menimbulkan reaksi dari guru, ada sesetengah komen tidak dapat disiarkan kerana ingin menjaga nama baik guru tersebut. Maklumlah, banyak sangat rungutan akan menyebabkan ketidak toleransian di sebelah pihak yang lain. Sukar hendak dinyatakan sebab atau asbab mengapa pekara yang sedemikian berlaku. Kita kena akur kepada perintah, kerana semuanya dah tertulis kita akan berkhidmat sebagai pegawai kerajaan. Nama sahaja dah bekerja dengan "majikan", kenalah akur. Bukannya apa jugak kan, bukannya kita tidak dibayar untuk berada di tempat tersebut. http://insanwardah.blogspot.com/2013/04/hembusan-eg-tukar-jun-2013.html

~Yang penting, bersyukurlah.. syukurlah kita diberi peluang oleh Allah untuk hidup dan menabur bakti kepada anak bangsa. Jawatan yang diingin oleh ramai orang, tapi kita yang terpilih untuk menyambung legasi Rasulullah. Itu pun kita demand banyak. Semua nak senang dan mudah. Sedangkan jalan menuju ke syurga pun payah.. Yang senang, cuma jalan menuju ke neraka.

~ Perumpamaannya seperti begini, 1 jawatan, hendak diisi 100 orang. Semuanya mempunyai 100 alasan yang berbeza untuk mengisi jawatan tersebut. 100 alasan semuanya munasabah. Tidak ada yang menipu dan tidak ada yang sekadar melepas batuk ditepi tangga. Bila mana sudah dinilai, 99 tidak terpilih, tapi seorang sahaja yang terpilih. Sudah semestinya ada 99 orang akan memberontak kerana tidak puas hati tidak dipilih. Mari kita ambil iktibar dari pesanan Luqman al-Hakim.


Kisah Luqman Al-Hakim, Si Anak Dan Keldai
.
Luqman al-Hakim ialah seorang ahli hikmah. Beliau bukanlah seorang yang kaya raya dan banyak harta benda. Diriwayatkan, Luqman al-Hakim hanyalah orang biasa yang mempunyai pelbagai jenis pekerjaan. Malah ada sejarawan yang menyelidik Luqman ialah seorang hamba berkulit hitam. Suatu hari, Luqman al-Hakim ingin pergi ke pasar dan telah dicatit segala peralatan dan barang keperluan yang ingin dibeli oleh Luqman.
.
Dalam mendidik anaknya untuk berhadapan dengan masyarakat dan pandangan manusia, Luqman al Hakim turut membawa anaknya dan keldai ke pasar tempat orang ramai. Oleh kerana jarak yang jauh antara pasar dan kawasan perkampungan, mereka pergi ke pasar dengan membawa seekor keldai sebagai binatang tunggangan dan bertujuan untuk membawa barang keperluan yang bakal dibeli. Bagi memulakan perjalanan dari rumah mereka, Luqman menaikkan anaknya untuk menunggang keldai memandangkan dirinya masih bertenaga lagi.
.
.
Kampung Pertama
.
Ketika mereka tiba di sebuah perkampungan dengan sianak tengah menunggang keldai tersebut dan Luqman al Hakim menarik keldai dengan berjalan kaki. Orang ramai mula memerhatikan mereka dengan perasaan ganjil dan pelik melihatkan dua beranak itu bersama dengan seekor keldai.
.
“Mengapa kanak-kanak itu yang menunggang keldai dan membiarkan bapanya berjalan kaki? Kenapa tidak ayahnya yang menunggang? Oh, sungguh biadap dan tercela anak itu, orang tua dibiarkan berjalan kaki, dia pula bersenang lenang di atas keldai! Ini menunjukkan sikap anak derhaka dan tidak pandai menghormati orang tua. Tidak pernahkah dia sedar ayahnya yang selama ini memberikan makan dan minum kepada dia?”
.
Semua orang di kampung itu menyatakan perkara sama. Terpinga-pinga Luqman mendengar jawapan daripada mereka. Lantas, Luqman berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, biarlah ayah pula yang menunggang keldai pula pada kali ini.” Kemudian, mereka meneruskan pula perjalanan menuju ke pasar.
.
.
Kampung Kedua
.
Dalam perjalanan, mereka sampai pula ke sebuah lagi perkampungan yang luasnya lebih kurang sama dengan perkampungan sebelum ini. Tanpa memerlukan apa-apa hajat atau keperluan pada masyarakat di kampung tersebut, Luqman yang menunggang keldai, dan anaknya yang menarik tali keldai menuju ke kampung tersebut sebelum boleh tiba ke kawasan pasar.
.
Ketika itu, semua orang yang melihat kelibat dua beranak ini mula berbisik-bisik. Penduduk kampung itu berasa ganjil dengan tingkah laku Luqman dan anaknya. Mereka mula mencela dan berkata:
“Mengapakah bapa yang menunggang, sedangkan si anak dibiarkan berjalan kaki menarik keldai? Anak itu masih kecil lagi, tentu kepenatan sepanjang perjalanan. Sibapa lebih besar daripada kanak-kanak itu dan sepatutnya sianak yang menunggang keldai tersebut. Bapa yang tidak berhati perut!”
.
Sekali lagi, Luqman mendengar telahan peduduk kampung yang melihat keadaan mereka berdua dan mereka tetap meneruskan perjalanan.
.
.
Kampung Ketiga
.
Setelah melepasi kampung kedua dan berfikir beberapa ketika, Luqman berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, kali ini kita menunggang keldai ini bersama-sama sehingga tiba di pasar.”
.
Mereka menukar kedudukan pula dengan kedua-dua anak beranak itu bersama menunggang keldai mereka. Namun, setibanya di sebuah kampung berhampiran dengan pasar berkenaan, tiba-tiba orang ramai mula bersuara, “Lihat!, Seekor keldai membawa dua orang!, Alangkah siksanya keldai itu membawa beban berganda!”
.
Mereka berkata kepada Luqman dan anaknya. “Tidakkah kamu berdua kasihan kepada keldai itu. Sudahlah berjalan pun tidak larat, inikan pula ingin membawa kamu berdua!”
Dipersalahan juga, apa lagi yang perlu dibuat, Luqman berfikir lagi. Tidaklama kemudian Luqman menyatakan pada anaknya, “Baiklah. Kali ini kita biarkan sahaja keldai ini tanpa penunggang.”
.
.
Kampung Keempat
.
Pada kali ini Luqman al Hakim dan anaknya tidak menaiki keldai tersebut dan mereka berdua hanya membiarkan keldai itu tanpa penunggang dan sebarang beban. Namun apabila mereka melintasi kampung keempat mereka diperkatakan lagi oleh masyarakat di situ pula.
.
Mereka berkata: “Alangkah anehnya, keldai dibiarkan tidak ditunggangi, tuannya pula berjalan kaki saja, ada kemudahan tidak digunakan, tidak pandai menggunakan nikmat yang sedia ada!”
.
Serba salah lagi dibuatnya, Luqman berfikir lagi. “Apa lagi yang perlu dilakukan agar perjalanan mereka lancar tanpa pandangan serong orang ramai?”
Setelah lama berfikir, Luqman mula menyatakan pandangannya, “Baiklah. Kali ini biar kita sahaja yang mengangkat keldai ini.”
.
.
Pasar
.
Pada kali ini dua beranak tersebut tidak menunggang, tidak juga membiarkan keldai tersebut berjalan sendirian, tetapi mereka memikul keldai tersebut.
.
Setibanya ke destinasi terakhir di pasar, kali ini keriuhan pasar bertambah apabila melihat perbuatan Luqman dan anaknya bersama seekor keldai kepunyaan mereka. Hiruk pikuk mereka melihat dari jauh kelibat dua beranak ini yang bermandi peluh mengangkat seekor keldai!

“Ah, gila, tidak masuk akal. Sepatutnya orang yang menunggang keldai. Bukan keldai dipikul mereka!”
.
Akhirnya, tanpa mahu mendengar sebarang desas desus dan orang mengata tentang tingkah laku mereka, setibanya di pasar berkenaan, keldai itu dijual. Sebelum pulang, Luqman al-Hakim berkata sesuatu kepada anaknya. “Wahai anakku, sekiranya kamu sentiasa melihat dan mengharap kepada pandangan manusia, tiada apa yang bakal berubah pada keadaannya. Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Sikap manusia tidak akan berasa senang dan gembira dengan orang lain.Orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah SWT sahaja dan sesiapa memahami kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap sesuatu.”Yakinlah akan dirimu sendiri dan setelah dilaksanakan sebaiknya, maka bertawakallah kepada Allah SWT.”
.
Oleh itu, kita tidak hairan dengan kedudukan masyarakat hari ini yang sentiasa ingin bersuara, mungkin mereka perlu maklumat, mahu memperbaiki, mahu membantu, mahu menegur dengan harapan berlaku sebarang perubahan. Selain itu, manusia juga akan sentiasa mengata dan mengata, mengkritik dan terus mengkritik walau apa sahaja yang kau lakukan, sama ada berbentuk kebaikan atau sebaliknya.
.
Oleh itu, kita kena positif dan berlapang dada kepada sesiapa sahaja kerana itu haknya untuk menegur, tapi biarlah bersopan, berbudi bahasa, ikhlas dan bukan berdasarkan ada kepentingan peribadi.
.
Islam sangat melarang umatnya berburuk sangka sesama Islam, kerana berburuk sangka akan mengundang malapetaka. Biarlah syakwasangka itu berdasarkan bukti yang kukuh dan bukan sekadar memfitnah. Sesiapa yang mempunyai sifat buruk sangka kepada sesama Islam, maka ia wajib bertaubat dan beristiqfar kepada Allah SWT Dosa orang yang berburuk sangka adalah besar dan perbuatan jahat, setiap perbuatan jahat Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka Allah Ta’ala.
Firman Allah yang bermaksud :“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari prasangka (supaya kamu tidak curiga dengan sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha mengasihani.” 
(Al-Hujurat : 12)


Jadi, memang benar, ini adalah tugas dan amanah. Tapi, janganlah kita bersangka buruk dengan sesiapa sahaja kerana bersangka buruk itu bukan dari sebahagian amalan umat Muhammad s.a.w. Jika kita mengaku umat Nabi s.a.w., usaha dan tawakallah. Semuanya dah tertulis di lauh mahfuz. Siapa yang hendak kita marah sebenarnya? Semua berbalik kepada 1, yakni kepada Allah. Dan ingatlah, pekerjaan ini cuma 1/10 dari rezeki dunia. 9/10 yang lainnya adalah dengan berbisnes. 

~Tak suka dengan cara penulisan aku? Maaf, lihat disebelah kiri skrin anda, ini cuma luahan hati aku. Apa yang aku tulis hanya berdasarkan apa yang aku rasa. Jangan mudah menilai dan melabel blog ini sebagai pembela mana-mana pihak. Semua kita berkhidmat dan memegang kata hikmah ini, "Saya yang menurut perintah". 

~Di mana letakknya pengharapan kita jika bukan kepada Allah? Fikir sejenak, "nikmat Allah yang mana yang telah kamu dustakan?" [ar-rahman : 13]. Disebut 31 kali oleh Allah ayat ini untuk memberitahu manusia dan jin, setelah diberi segala kesenangan dan kesihatan. Fikirkanlah.. fikirkanlah.. fikirkanlah.. Firman Allah SWT di dalam sebuah Hadis Qudsi yang menyebut mengenai sifat syukur, iaitu terjemahannya;

“Kalau Aku uji kamu dengan kesusahan, kamu tidak mahu bersabar, dan kalau Aku uji kamu dengan nikmat, kamu tidak mahu bersyukur, maka nyahlah kamu dari bumi dan langit Allah ini dan pergilah cari Tuhan yang lain.”

p/s: Aku bukan berkhidmat di BPSH, KPM. Aku cuma guru yang bertugas di PPD. Ada beza kan?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda pasti mahu membaca ini

Related Posts with Thumbnails